Події в Україні та світі 2021

16вересняП'ятниця
16.09. Депутати Європарламенту засудили нездатність ЄС протистояти Угорщині через порушення верховенства права та цінностей, заявивши, що країна перетворилася на «гібридний режим виборчої автократії» і більше не може бути визначена як демократія. У звіті Європарламент наголосив, що угорський уряд підриває цінності ЄС і зажадав результатів від процесу за статтею 7.
www.euractiv.com
16.09. Держкомітет нацбезпеки Киргизстану звинуватив Таджикистан у озброєній агресії на кордоні.
www.aa.com.tr
16.09. Куба знову представить резолюцію, яка закликає зняти торговельно-економічне ембарго США на сесії Генеральної Асамблеї ООН у листопаді цього року. У 2021 році за резолюцію в 29-й раз поспіль проголосували загалом 184 країни, проти виступили лише США та Ізраїль.
Xinhua
15вересняЧетвер
15.09. У Єревані відбуваються акції протесту з вимогою відставки прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна.
www.aa.com.tr
15.09. Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), банк ЄС провів перші виплати в рамках пакету екстрених заходів солідарності на суму 1,59 млрд євро. Україна отримала перший транш на 500 млн. євро негайної допомоги для задоволення невідкладних потреб.
www.rbc.ua
15.09. Агентство ООН для допомоги палестинським біженцям та організації робіт (БАПОР) отримало пожертвування у розмірі 1 млн. доларів США від Китаю на підтримку освіти на Західному березі річки Йордан.
Xinhua
14вересняСереда
14.09. В Україні підготували рекомендації під назвою "Київський договір з безпеки" (Kyiv Security Compact). В їх основі лежить «ідея створення коаліції гарантів безпеки України, яка має спиратися на систему угод, які об'єднані в рамках спільного документа про стратегічне партнерство».
voanews.com
14.09. Україна отримає від Міжнародного валютного фонду додаткові 1,4 млрд доларів в рамках програми екстреного фінансування.
www.epravda.com.ua
14.09. Вартість відбудови України та її економіки вже зараз сягає близько 349 мільярдів доларів США. Про це ідеться у новому звіті, підготовленому Світовим банком, Єврокомісією та українським урядом.
www.dw.com
13вересняВівторок
13.09. У Женеві під головуванням постійного представника Аргентини при ООН Федеріко Вільєгаса стартувала 51 сесія Ради з прав людини ООН, яка триватиме до 7 жовтня. На сесії комісія з України надасть свою нову доповідь про останню ситуацію в країні.
www.aa.com.tr
13.09. Уряд Індонезії закликав членів "Групи 20" (G20) створити глобальний фонд відродження мистецтв та культури з метою розвитку культурної економіки.
Xinhua
13.09. Вірменія та Азербайджан повідомили про великомасштабні зіткнення на кордоні, внаслідок яких загинули азербайджанські військовослужбовці.
www.voanews.com
12вересняПонеділок
12.09. Уряд України планує зменшити фінансування державного бюджету у 2023 році до 3 млрд доларів на місяць з 5 млрд доларів цього року.
www.epravda.com.ua
12.09. Австрійського дипломата Фолькера Тюрка призначено на посаду Верховного комісара ООН з прав людини. Він замінить на цій посаді Мішель Бачелет у зв'язку із закінченням терміну її перебування на посаді.
www.aa.com.tr
12.09. Голова КНР Сі Цзіньпін відвідає Казахстан та Узбекистан 14-16 вересня. Це буде його перша офіційна поїздка до іншої країни з того часу, як Китай практично закрив свої кордони через COVID-19.
www.euractiv.com
12.09. Іран підтвердив свою «готовність» співпрацювати з Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ) після того, як агентство заявило в доповіді, що «не може гарантувати» мирний характер ядерної програми Тегерана.
www.trtworld.com
11вересняНеділя
11.09. Енергоатом повідомив, що 11 вересня о 03:41 енергоблок №6 Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) відключили від енергомережі. Йде підготовка до його розхолодження та переведення у холодний стан.
www.epravda.com.ua
11.09. Перший Глобальний конгрес жертв тероризму, організований ООН, завершився зобов'язанням посилити підтримку жертв тероризму. Конгрес спрямований на прийняття орієнтованого на інтереси жертв підходу до протидії тероризму та запобігання насильницькому екстремізму.
Xinhua
11.09. У Києві відбулася 17-та Щорічна зустріч Ялтинської Європейської Стратегії (YES) — Україна: На захисті нашої спільної свободи. Більше 400 провідних політиків, дипломатів, бізнесменів, громадських активістів та експертів з понад двадцяти країн світу взяли участь у конференції.
nv.ua