Події в Україні та світі 2021

03жовтняПонеділок
03.10. Третього жовтня відзначається 13-та річниця з дня підписання Нахчіванської угоди про започаткування Ради співробітництва тюркомовних держав з метою створення платформи для співпраці всього тюркського світу.
www.aa.com.tr
03.10. Військові облігації стало можливим придбати на порталі та у застосунку "Дія". Вартість однієї військової облігації стартує від 900 гривень.
www.epravda.com.ua
03.10. Річна інфляція в Туреччині досягла 24-річного максимуму в 83,45 відсотка, перевищивши попередній "рекорд" 1998 року, коли індекс споживчих цін сягнув позначки в 80,4 відсотка.
www.dw.com
03.10. У спільній заяві президенти Польщі, Румунії, Словаччини, Чехії, Естонії, Латвії, Литви, Чорногорії та Північної Македонії заявили, що вони «твердо підтримують» рішення НАТО, ухвалене на саміті у Бухаресті у 2008 році, щодо перспектив членства України в альянсі.
www.euractiv.com
02жовтняНеділя
02.10. Президенти дев'яти країн Європи закликали членів НАТО "суттєво збільшити" військову допомогу Україні.
www.rbc.ua
02.10. США розглядають можливість виділяти Україні 1,5 мільярда доларів щомісяця для підтримки її фінансового становища.
www.dw.com
02.10. Щорічно 2 жовтня відзначається Міжнародний день ненасильства. Він приурочений до дня народження Махатми Ганді – керівника руху за незалежність Індії та основоположника філософії та стратегії ненасильства.
news.un.org
02.10. 25 жовтня у Загребі відбудеться міжнародний саміт Кримської платформи, в якому візьмуть участь делегації з більш ніж 50 країн та організацій, у тому числі Ненсі Пелосі, речник Палати представників США.
www.euractiv.com
29вересняЧетвер
29.09. Державний бюджет України отримав 500 млн євро грантових коштів ЄС. Безповоротна допомога надається у рамках підписаного 5 вересня Контракту з розбудови держави та посилення стійкості - ІІІ.
www.rbc.ua
29.09. Президент України Володимир Зеленський скликає 30 вересня екстрене засідання Ради національної безпеки та оборони України.
www.dw.com
29.09. Вірменія та Азербайджан звинуватили один одного в порушенні угоди про припинення вогню, що поклала край дводенним бойовим діям раніше цього місяця – другому подібному порушенні за п'ять днів.
voanews.com
29.09. Ірак дав ноту протесту Ірану через обстріл розташування штабів низки організацій на півночі країни.
www.aa.com.tr
28вересняСереда
28.09. Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) очікує, що економіка України скоротиться майже на третину 2022 року. Прогноз зростання наступного року різко знижений. На 2023 рік ЄБРР знизив свій прогноз відновлення економіки до 8%.
www.rbc.ua
28.09. Десятки тисяч чехів зібралися у Празі, щоб висловити протест проти дій уряду щодо різкого зростання цін на енергоносії та членства країни в НАТО та Європейському союзі.
www.trtworld.com
28.09. Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн та голова зовнішньополітичної служби ЄС Жозеп Боррель на екстреному спільному виступі в Брюсселі оголосили про запровадження нового восьмого пакету жорстких санкцій щодо Росії.
www.dw.com
27вересняВівторок
27.09. Світовий банк різко знизив прогноз зростання ВВП в Східній Азії та Тихоокеанському регіоні у 2022 році через уповільнення економічного росту Китаю.
www.epravda.com.ua
27.09. Держдепартамент США оголосив про надання нового пакету допомоги Україні на суму 457,5 млн. доларів – у рамках допомоги у сфері громадянської безпеки.
www.voanews.com
27.09. Відбулась церемонія відкриття нового газопроводу Baltic Pipe для транспортування норвезького газу через Данію до Польщі. Завдяки відкриттю нового маршруту постачання газу зменшиться залежність Європи від Росії, вважають представники Польщі, Данії і Норвегії. В Україні очкують, що він допоможе і її енергобезпеці.
www.dw.com
26вересняПонеділок
26.09. У неділю, 25 вересня, в Італії завершилися дострокові вибори до обох палат парламенту: Палати депутатів та Сенату. Вперше з часів Другої світової війни в Італії, найімовірніше, буде сформовано уряд правих націоналістичних сил. За попередніми даними, правонаціоналістична коаліція набрала 43,3 відсотка голосів.
www.dw.com
26.09. Учасники переговорів щодо проєкту короткострокового бюджету уряду США в Конґресі погодилися включити близько 12 мільярдів доларів нової допомоги Україні.
www.epravda.com.ua
26.09. ВМС Республіки Корея та США розпочали спільні військово-морські навчання поблизу Корейського півострова за участю американського авіаносця та понад 20 військових кораблів з обох сторін.
Xinhua