Події в Україні та світі 2020

02березняПонеділок
02.03. У Люксембурзі скасували плату за проїзд в автобусах (крім низки нічних рейсів), трамваях та на залізниці (крім поїздів першого класу). Це перший випадок, коли такий захід поширюють на цілу країну.
www.epravda.com.ua
02.03. Туристичний сектор Європейського союзу через поширення коронавируса за січень і лютий 2020 року втрачає по 1 млрд євро щомісяця. Китайські туристи не приїжджають в Європу з січня.
www.rbc.ua
02.03. Після хаосу на греко-турецьких сухопутних кордонах лідери Балканського регіону закликали ЄС вжити негайних заходів для запобігання повторення міграційного кризи 2015 року.
www.euractiv.com
01березняНеділя
01.03. Таліби і США підписали мирну угоду в Катарі. Угода покликана запустити мирний процес в Афганістані і покласти край триваючій ось уже 19 років війні.
www.aa.com.tr
01.03. Влада в Анкарі заявила про початок військової операції в Сирії проти військ президента цієї країни Башара Асада після авіанальотів, в результаті яких загинули турецькі солдати.
www.dw.com
01.03. ВООЗ підняла рівень загрози епідемії коронавіруса до "дуже високого". Це найвищий рівень ризику в градації Всесвітньої організації охорони здоров'я. При цьому там зазначають, що епідемію ще можна зупинити, якщо перекрити шляхи поширення вірусу.
www.bbc.com
28лютогоП'ятниця
28.02. Боротьба з корупцією в найвищих ешелонах влади не є успішною, вважають 83 відсотки українців. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).
www.dw.com
28.02. Туреччина більше не буде стримувати на кордоні сирійських біженців, які намагаються потрапити до Європи, через загострення ситуації в Ідлібі.
www.eurointegration.com.ua
28.02. Спалахи коронавірусу в світі можуть завдати туристичній галузі не менше 22 млрд доларів збитків. За оцінками Глави Всесвітньої ради з подорожей і туризму (WTTC).
www.rbc.ua
28.02. З 1 березня поїхати до Росії українці зможуть, лише маючи закордонний паспорт.
www.bbc.com
27лютогоЧетвер
27.02. Географія зараження коронавірусом COVID-19 розширюється. Всього в 37-ми країнах підтверджено 2 790 випадків інфікування, 44 людини померли. Вперше з початку поширення коронавирусу число нових заражень за добу за межами Китаю перевищило цей показник всередині країни.
news.un.org
27.02. Рішенням від 25 лютого президент США Дональд Трамп продовжив ще на рік дію надзвичайної ситуації стану в сфері національної безпеки США у зв’язку з загрозами, що постали перед Україною.
ukrainian.voanews.com
27.02. Гуманітарна підгрупа Тристоронньої контактної групи (ТКГ) в Мінську обговорила можливість прийняття додаткових епідеміологічних заходів на лінії розмежування в зв'язку із загрозою поширення коронавируса.
interfax.com.ua
26лютогоСереда
26.02. У Женеві відбулася перша зустріч Групи високого рівня ООН, яка має вивчити стан «внутрішніх біженців» та представити рекомендації щодо вирішення їх проблем. Більше 41 млн осіб в світі - внутрішньо переміщені особи, і їх кількість постійно зростає.
news.un.org
26.02. ЄСПЛ фактично підтвердив визнання закону "Про очищення влади" (люстрації) в Україні таким, що порушує права людини. Велика палата Європейського суду з прав людини відмовила Україні в апеляції у справі "Полях та інші проти України". Це рішення ЄСПЛ є остаточним.
www.dw.com
25лютогоВівторок
25.02. Глава ООН запропонував діяти у семи напрямках для зміцнення системи захисту прав людини: розвиток, захист людей в умовах кризи, гендерна рівність, клімат, зміцнення колективних правозахисних механізмів, діяльність громадянського суспільства та цифрові технології.
news.un.org
25.02. З 3 по 5 березня в Європейському парламенті проходитиме український тиждень. Один із днів якого буде присвячений новій політиці Європейської комісії під назвою Зелена угода, в рамках якої буде обговорюватися питання можливої участі України.
interfax.com.ua
25.02. Сторони конфлікту в Лівії домовилися про режим припинення вогню. Переговори військової комісії у складі 5+5 проходили в Женеві. Перемир'я повинне допомогти цивільним особам повернутися до своїх домівок.
www.dw.com