Події в Україні та світі 2020

28вересняПонеділок
28.09. Загострення конфлікту та бойові дії в Нагірному Карабасі призвели до людських жертв з обох боків. Сторони повідомили про 23 загиблих, у тому числі цивільних, та сотні поранених.
www.dw.com
28.09. Зустріч лідерів G20 пройде в форматі відео. Вона запланована на 20-21 листопада поточного року. Головувати на саміті буде король Саудівської Аравії Сальман бен Абдель Азіз Аль Сауд.
www.rbc.ua
28.09. Голова МЗС Сирії звинуватив Туреччину в недотриманні домовленостей щодо Сирії прийнятих в Астані, і порушення Сочинських угод щодо Ідлібу. Міністр закордонних справ і у справах емігрантів, заступник прем'єр-міністра Сирії Валід Муаллем назвав Туреччину одним з головних спонсорів терору в Сирії та регіоні.
news.un.org
27вересняНеділя
27.09. Президент України Володимир Зеленський та президент Європейської Ради Шарль Мішель домовилися провести 6 жовтня в Брюсселі саміт Україна-ЄС.
www.dw.com
27.09. Між Вірменією та Азербайджаном відновилися масштабні бойові дії.
www.pravda.com.ua
27.09. Росія та Японія не підписали мирну угоду в тому числі через анексію Криму – повідомив колишній прем’єр-міністр Японії Абе Сіндзо. Японія багато років оскаржує приналежність чотирьох островів Курильської гряди – Ітурупа, Шикотану, Кунаширу і Хабомаї.
ukrainian.voanews.com
27.09. Британія і ООН виступлять організаторами саміту з питань клімату, який відбудеться 12 грудня поточного року. В цей день буде рівно п'ять років з дня підписання Паризької угоди по клімату.
slovoidilo.ua
24вересняЧетвер
24.09. Європейська комісія вперше запропонувала законодавство ЄС про криптоактиви - цифрове вираження цінностей або прав, які можуть зберігатися і продаватися в електронному вигляді.
www.epravda.com.ua
24.09. Пандемія коронавірусу призвела до масових втрат трудових доходів по всьому світу. Більше за інших постраждали Північна і Південна Америка. Там трудові доходи населення скоротилися на 12,1 відсотка. У Європі та Центральній Азії цей показник склав 10,6 відсотка - дослідження Міжнародної організації праці (МОП).
news.un.org
24.09. Палестинський рух ФАТХ і ісламістська організація ХАМАС досягли домовленості про проведення загальних виборів на Західному березі річки Йордан і в секторі Газа. Вибори мають відбутися протягом найближчих шести місяців.
www.rbc.ua
23вересняСереда
23.09. Європейський Союз готовий надати Україні 1,2 мільярда євро для відновлення української економіки за умови її конструктивної взаємодії з Міжнародним валютним фондом та виконання вимог стосовно верховенства права, заявив глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель.
www.dw.com
23.09. Премії Нансена, що присуджується Управлінням Верховного Комісара ООН у справах біженців, удостоєна активістка з України Тетяна Баранцова, яка займається підтримкою внутрішньо переміщених осіб, особливо дітей з інвалідністю, які постраждали в результаті конфлікту на сході України.
news.un.org
23.09. Голова Європейської ради Шарль Мішель переніс запланований на 24-25 вересня саміт Євросоюзу на 1-2 жовтня в зв'язку з підозрою на можливе зараження коронавірусів нового типу.
www.aa.com.tr
22вересняВівторок
22.09. Український уряд звернувся до глави Міжнародного валютного фонду Крісталіни Георгієвої з пропозицією почати роботу місії в Україні в онлайн-режимі.
www.rbc.ua
22.09. Згідно з фінальними результатами референдуму, скорочення кількості депутатів парламенту Італії підтримали майже 70% громадян, які взяли участь у голосуванні. На референдумі італійцям пропонувалося схвалити скорочення Палати депутатів з 630 до 400 депутатів, а Сенату - з 315 до 200 сенаторів.
www.eurointegration.com.ua
22.09. З 1990 по 2015 рік відповідальність 1% найбагатшого населення світу за викиди вуглекислого газу, більш ніж в два рази перевищує відповідальність найбіднішої половини населення. За цей період річні викиди зросли на 60%. Згідно з дослідженням, опублікованим неурядовою організацією Oxfam.
euobserver.com
21вересняПонеділок
21.09. Міністри закордонних справ країн Євросоюзу зібралися в Брюсселі для обговорення ситуації в Білорусі, Лівії, Східному Середземномор'ї, а також відносин з Африканським союзом.
www.aa.com.tr
21.09. Розвиток в світі залежить від п'яти глобальних мегатенденцій: зміна клімату та деградація навколишнього середовища, демографічні зміни, урбанізація, цифрова революція і нерівність - висновок доповіді «мережі економістів ООН», підготовленої до 75-річчя ООН.
news.un.org
21.09. Міністри закордонних справ країн ЄС не змогли ухвалити остаточного рішення про запровадження санкцій проти білоруських високопосадовців. Тепер це питання розглянуть глави держав та урядів ЄС.
www.dw.com