Події в Україні та світі 2019

15жовтняВівторок
15.10. У Барселоні після вироку лідерам Каталонії спалахнули масові протести.
www.bbc.com
15.10. Під час промови до парламенту Великобританії королева Єлизавета ІІ підтвердила, що уряд має намір вивести країну зі складу ЄС 31 жовтня. При цьому Лондон сподівається на " вільну торгівлю та дружню співпрацю" з ЄС.
www.dw.com
15.10. Президент Дональд Трамп ввів санкції проти Туреччини і вимагає від союзника НАТО припинити військове вторгнення на північному сході Сирії.
www.reuters.com
15.10. ЄС виконав лише три чверті дворічної програми з прийому 50 тис. біженців до 31 жовтня 2019 року. Поки в рамках цієї програми в Європу прибуло лише 37 520 осіб.
www.dw.com
14жовтняПонеділок
14.10. Польська правляча партія "Право і справедливість" (ПіС) перемагає на виборах і зберігає владу.
www.bbc.com
14.10. 14 жовтня в столиці Азербайджану стартує Сьомий саміт Ради співпраці тюркомовних держав (Тюркська рада) за участю лідерів країн організації.
www.aa.com.tr
14.10. Парламентська асамблея НАТО прийняла доповідь по Україні, підготовлену Канадою про війну на Донбасі, реформи і свободу слова в Україні.
www.rbc.ua
14.10. Лідери Китаю та Індії домовилися про розширення співпраці "Китай-Індія плюс", щоб якомога швидше укласти угоду про Регіональне всеосяжне економічне партнерство (RCEP).
www.xinhuanet.com
13жовтняНеділя
13.10. Позачерговий собор ієрархів (зібрання усіх єпископів) Грецької церкви 12 жовтня схвалив рішення про визнання автокефальної Православної церкви України.
www.bbc.com
13.10. Ліга арабських держав (ЛАД) засудила військову операцію Туреччини на північному сході Сирії.
www.dw.com
13.10. Уряд підтримав створення Єдиного державного реєстру ветеранів (Е-ветеран), який дозволить чітко визначити кількість ветеранів, їх проблеми та потреби.
www.kmu.gov.ua
13.10. Сьогодні після заходу сонця євреї в Україні і по всьому світу почнуть святкувати Суккот 5780.
jewishnews.com.ua
11жовтняП'ятниця
11.10. Лідери Сербії, Албанії та Північної Македонії підписали так звану "міні-шенгенську" угоду, яка, за зразком вільної від кордонів зони ЄС, передбачає вільний рух людей, товарів, капіталів та послуг між трьома країнами.
www.eurointegration.com.ua
11.10. Після теракту в німецькому місті Галле Єврокомісія звернулася до всіх країн-членів ЄС з письмовим закликом забезпечити достатній захист єврейським установам.
www.dw.com
11.10. Команда Google Brain випустила алгоритм SummAE AI для резюмування тексту.
technoportal.com.ua
10жовтняЧетвер
10.10. Згідно результатів опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» більше половини опитаних підтримують невоєнні заходи з врегулювання питання окупованого Донбасу: 34% виступають за припинення військових дій і визнання цих територій тимчасово окупованими, замороження конфлікту, 23% – за надання цим територіям статусу автономії у складі України.
mresearcher.com
10.10. Кількість українців у 2019 році скоротилося на 1,5 млн осіб. Про це повідомив міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет.
thebabel.com.ua
10.10. Уряд Нідерландів розпочав пошук незалежного урядового агенства, якому доручить розслідування ролі української влади в катастрофі літака авіакомпанії Malaysia Airlines над Донеччиною 17 липня 2014 року.
www.dw.com
09жовтняСереда
09.10. Нобелівську премію з фізики цього року присудили одразу трьом вченим. За теоретичні відкриття у фізичній космології та за відкриття екзопланети на орбіті навколо сонцеподібної зірки.
www.bbc.com
09.10. Темпи зростання глобальної економіки сповільнюються, головна причина - торгова напруженість, і найближчим часом ситуація буде тільки погіршуватися, - глава Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва.
news.un.org
09.10. Тбілісі оголошений Всесвітньою столицею книги 2021 року за рекомендацією Консультативного комітету ЮНЕСКО.
www.aa.com.tr
09.10. Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Франція повинна створити «суспільство пильності», де всі шукають ознаки впливу ісламських екстремістських мереж.
euobserver.com