Події в Україні та світі 2020

01листопадаНеділя
01.11. Білорусь з 1 листопада тимчасово призупиняє перетин кордону на в'їзд для іноземних громадян і осіб без громадянства.
interfax.com.ua
01.11. Сполучені Штати підштовхують країни НАТО до діалогу з Туреччиною сподіваючись залагодити розбіжності, які призвели до її зближення з Росією.
ukrainian.voanews.com
01.11. Глава ООН підтримав заклик співголів Мінської групи ОБСЄ до негайного припинення вогню в гуманітарних цілях в зоні нагірно-карабахського конфлікту, погодженому 10 жовтня в Москві і підтвердженому 17 жовтня в Парижі і 25 жовтня у Вашингтоні.
news.un.org
31жовтняСубота
31.10. В ООН відзначають Всесвітній день міст. Зараз 55 відсотків населення планети становлять міські жителі. Чисельність мешканців мегаполісів стрімко зростає і найчастіше саме вони першими стикаються з наймасштабнішими проблемами сучасності - такими, наприклад, як пандемія. За підрахунками Програми ООН по населених пунктах (ООН-Хабітат), 95 випадків захворювання коронавірусом прийшлося на жителів міст.
news.un.org
30жовтняП'ятниця
30.10. Епіцентр пандемії знову перемістився в Європу, попереджає глава Європейського бюро ВООЗ. За останні сім днів в Європі зареєстровано найбільше тижневе число нових випадків COVID-19 з початку пандемії.
news.un.org
30.10. Представники посольств Канади, Норвегії та Литви відмовлятимуть інвесторів від вкладень в Україну через створену владою фінансову кризу в "зеленій" енергетиці, а також тиск на інвесторів.
www.rbc.ua
30.10. Володимир Зеленський подав законопроєкт, у якому президент пропонує повністю оновити склад Конституційного суду України (КСУ) та визнати "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків)" рішення про скасування кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації.
www.dw.com
29жовтняЧетвер
29.10. Конституційний суд визнав неконституційною перевірку електронних декларацій чиновників і суддів. Крім того, КСУ заборонив залучати їх до кримінальної відповідальності за корупцію і моніторити їх стиль життя.
daily.rbc.ua
29.10. У Білорусі утворено Народне антикризове управління (НАУ). Новий орган опозиції в Білорусі створено для досягнення наступних цілей - початку переговорів і стабільності в країні в момент переходу влади до демократичних сил.
www.dw.com
29.10. Спеціальний доповідач ООН рекомендує урядам призначати свого роду «керуючого» або «хранителя» масових поховань, а там, де необхідно, - «наглядача місця злочину», а також офіційних осіб, які відповідатимуть за те, щоб в прийнятті відповідних рішень могли брати участь близькі загиблих, ті, хто вижив, і місцеві жителі.
news.un.org
28жовтняСереда
28.10. Глави декількох агентств ООН виступили зі спільним закликом в світлі пандемії COVID-19 підтримати ідею «відкритої науки». Суть цієї концепції полягає в тому, щоб домогтися підвищення прозорості наукової діяльності та зробити наукові дослідження та дані доступними для всіх.
news.un.org
28.10. Глава Європейської Ради Шарль Мішель закликав країни Євросоюзу до створення союзу по тестах і вакцині від коронавірусу.
www.rbc.ua
28.10. Туристична галузь отримала збиток в розмірі 730 мільярдів доларів за 8 місяців 2020 року в результаті скорочення числа туристичних поїздок по всьому світу.
www.epravda.com.ua
27жовтняВівторок
27.10. Глобальні потоки прямих іноземних інвестицій в першій половині 2020 року скоротилися на 49% в порівнянні з 2019 роком. На інвестиційні проекти негативно вплинули пандемія коронавірусу і карантин, а також викликана ними рецесія.
www.rbc.ua
27.10. У Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) зазначають, що опитування у день голосування, ініційоване президентом України Володимиром Зеленським, частково створювало неправомірну політичну перевагу для учасників виборчого процесу від партії влади.
www.dw.com
27.10. Мільйони старих автомобілів що не відповідають екологічним стандартам, що існують в Західній Європі, США та Японії, виявляються в Африці, Східній Європі та інших бідніших країнах, що призводить до забруднення повітря, стрімкого глобального потепління, зростання аварій на дорогах і погіршення здоров'я населення, - доповідь програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП).
news.un.org