Події в Україні та світі 2019

15січняВівторок
15.01. Нова доповідь Конференції ООН з торгівлі і розвитку (ЮНКТАД): у світі зростає попит на ідеї, уяву і творчість. У 2015 році Китай став світовим лідером з експорту креативної продукції.
news.un.org
15.01. Казахстан і Узбекистан обговорюють запровадження "візи Великого шовкового шляху".
Deutsche Welle
15.01. Депутати Європарламенту в Комітеті з питань промисловості, досліджень та енергетики підтримали плани комплексної політики в галузі штучного інтелекту (ШІ) і робототехніки. Члени Європарламенту наголосили на необхідності того, щоб майбутній розвиток ШІ регулювався етичним кодексом, що враховує важливість відповідальності і прозорості.
www.euractiv.com
14січняПонеділок
14.01. З 2019 р. у системі ООН впроваджується так званий "інститут послів". Відтепер такий "посол ООН" буде діяти і в Україні.
dt.ua/POLITICS
14.01. Президент Франції Емманюель Макрон, реагуючи на протести "жовтих жилетів", написав публічний лист до співвітчизників із закликом брати участь в загальнонаціональних дебатах.
Deutsche Welle
14.01. На 2019 рік у Державному бюджеті вперше передбачено кошти для базового фінансування науки в закладах вищої освіти – 100 млн гривень.
www.kmu.gov.ua
13січняНеділя
13.01. Ісламська організація з питань освіти, науки і культури (ISESCO) оголосила Єрусалим Столицею ісламської культури 2019 року.
Агентство Анадолу
13.01. Згідно з доповіддю «Новий світ. Геополітика перетворення енергії», Китай може вважатися «абсолютним переможцем» переходу на екологічно чисту енергію. Вперше в такому міжнародному дослідженні розглядаються геополітичні наслідки глобального переходу на поновлювані джерела енергії.
www.euractiv.com
13.01. Священний синод Вселенського патріархату призначив голову київської Ставропігії - Андріївської церкви, яка є постійним представництвом Константинопольської церкви в українській столиці. Ним став архімандрит Михаїл (Аніщенко).
www.bbc.com
12січняСубота
12.01. Так званий "шатдаун" - часткове припинення роботи урядових структур - став рекордним в історії США.
www.bbc.com
12.01. Македонські депутати підтримали угоду з Грецією про перейменування своєї країни в Республіку Північна Македонія. Це рішення відкриває Скоп'є шлях до Євросоюзу і НАТО.
Deutsche Welle
12.01. 69% ізраїльтян не хочуть бачити ультра-ортодоксальні партії в наступному уряді - індекс Ізраїльського інституту демократії.
mresearcher.com
12.01. Міністерство фінансів підрахувало що 417 млрд грн або $ 14,2 млрд необхідно буде заплатити в 2019 році по обов'язкових платежах, пов'язаних з погашенням держборгу.
zn.ua/ECONOMICS
11січняП'ятниця
11.01. 43% громадян підтримують створення в Україні помісної автокефальної православної церкви, не підтримують - 22%.
mresearcher.com
10січняЧетвер
10.01. Міжнародна спільнота сумнівається, що країни готові до серйозних кібератак на виборах, інфраструктуру, національну безпеку. Європейці більш песимістичні щодо того, чи зможуть їх країни впоратися з масштабним кібер-хакерством.
Pew Research Center
10.01. Кращою країною світу для проживання іноземців у 2018 році була визнана Німеччина, дані опитування Expat Explorer.
interfax.com.ua
10.01. Італійський політик Маттео Сальвини після варшавських переговорів обіцяє створити «італо-польську вісь» щоб «протистояти франко-німецькій вісі».
www.politico.eu