Події в Україні та світі 2021

01листопадаВівторок
01.11. Показник інфляції в Єврозоні сягнув нового історичного максимуму, уперше з часу запровадження євро в 1999 році, перевищивши десятивідсоткову позначку, повідомило Європейське статистичне відомство (Євростат) у Люксембурзі. За попередніми даними, у жовтні споживчі ціни зросли на 10,7 відсотка, якщо порівнювати з тим самим місяцем 2021 року.
www.dw.com
01.11. Американський винахідник Ілон Маск після придбання Twitter розпустив раду директорів. Таким чином він зміцнив свій контроль над компанією.
www.rbc.ua
01.11. Кабінет міністрів ухвалив проєкт бюджету на 2023 рік до другого читання з урахуванням пропозицій народних депутатів. Уряд скоригував прогноз зростання ВВП на 2023 рік в бік консервативного сценарію (3,2% замість 4,6%). Прогноз інфляції зменшили з 30% до 28%.
www.epravda.com.ua
31жовтняПонеділок
31.10. Окрім жахливих гуманітарних проблем, війна в Україні зробила різкий негативний вплив на економіку країни та ринок праці. За оцінками Міжнародної організації праці, зайнятість у 2022 році буде на 15,5% (2,4 млн робочих місць) нижче за рівень 2021 року.
www.rbc.ua
31.10. У другому турі президентських виборів у Бразилії 77-річний колишній президент країни та лідер лівої Робочої партії Луїс Ігнасіо Лула да Сілва здобув перемогу над чинним президентом Бразилії Жаїром Болсонару.
voanews.com
31.10. Японія збільшить дальність дії нових високошвидкісних ракет до 1000 кілометрів з метою забезпечення захисту островів, віддалених від материка.
www.aa.com.tr
31.10. Зброя, що призначалася для України, могла потрапити до рук кримінальних угруповань у Європі, заявили в Центральній кримінальній поліції Фінляндії з посиланням на дані розвідки.
www.dw.com
30жовтняНеділя
30.10. РФ призупиняє свою участь в зерновій угоді (з вивезення сільськогосподарської продукції з українських портів) після вибухів в севастопольському порту, де знаходились кораблі Чорноморського флоту та цивільні судна.
www.epravda.com.ua
30.10. Президент Південної Кореї Юн Сук Йоль оголосив національну жалобу через тисняву під час святкування Хелловіну, в результаті якої загинула 151 людина, у тому числі 19 іноземців.
www.trtworld.com
30.10. У ПАР відбулася коронація короля зулусів, церемонія, на якій король отримав свідоцтво про офіційне визнання від президента Сиріла Рамафоса, стала першою з 1971 року. Зулуси становлять п'яту частину населення Південної Африки – це найбільша етнічна група країни.
www.bbc.com
28жовтняП'ятниця
28.10. Генеральний директор Tesla та SpaceX Ілон Маск придбав Twitter за 44 млрд доларів, і зняв з посади гендиректора Twitter, фінансового директора, старшого спеціаліста з правових та політичних питань та головного юрисконсульта.
www.aa.com.tr
28.10. Учасники переговорів Конференції сторін Конвенції ООН про зміну клімату (COP27) обговорять практичні рішення щодо того, як історичні забруднювачі повинні платити за незворотні втрати бідних країн, пов'язані зі зміною клімату (кліматичні репарації).
www.trtworld.com
28.10. Глобальне поліцейське агентство Інтерпол заявило, що готується до ризику того, що середовище онлайн занурення – «метавсесвіт» – може створити нові види кіберзлочинності та дозволити існуючим злочинам відбуватися у більших масштабах.
www.euractiv.com
28.10. Відповідно до нещодавно оприлюдненої Пентагоном Стратегії національної оборони, Китай залишається головною проблемою для інтересів національної безпеки США, тоді як Росія залишається «гострою» загрозою, оскільки вона продовжує свою жорстоку війну в Україні.
www.voanews.com
27жовтняЧетвер
27.10. Спеціалізована установа Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) підтвердила пошкодження 207 об'єктів культурної спадщини в Україні. Найбільш постраждалих об'єктів в Донецькій області - 59, Харківській - 51, Київській - 30 та Луганській - 25. Також ЮНЕСКО обговорювала з українською владою можливість вивезення предметів культурної спадщини з країни на час війни.
www.dw.com
27.10. Європейський союз виділить 500 млн. євро у вигляді грантів західнобалканським країнам на подолання енергетичної кризи.
Xinhua
27.10. Сполучені Штати прискорили розміщення більш точної версії своєї основної ядерної бомби на базах НАТО в Європі. Прибуття модернізованої гравітаційної бомби B61-12, яке спочатку було заплановано на наступну весну, тепер заплановано на грудень цього року.
www.politico.com
27.10. Міжнародне енергетичне агентство (IEA) вважає, що глобальні викиди досягнуть піку в 2025 році, оскільки різке зростання цін на енергоносії через атаку Росії на Україну стимулює інвестиції у відновлювані джерела енергії. IEA прогнозує, що глобальні інвестиції в чисту енергетику зростуть більш ніж на 50 відсотків від сьогоднішнього рівня до 2 трильйонів доларів США на рік до 2030 року. Ці заходи сприятимуть стабільному розвитку відновлюваної та ядерної енергетики.
www.trtworld.com
26жовтняСереда
26.10. Згідно з заявою Міністерства національної оборони Туреччини, Туреччина та Лівія підписали дві важливі угоди у військовій сфері: про підвищення ефективності лівійських ВПС та навчання лівійських пілотів; про покращення існуючих військових відносин між Туреччиною та Лівією.
www.trtworld.com
26.10. Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) спрямує 2 мільйони євро на відновлення закладів охорони здоровʼя в Україні. ЄІБ та Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) підписали відповідну грантову угоду у рамках 5-го Німецько-Українського економічного форуму у Берліні.
www.epravda.com.ua
26.10. За оцінками МВФ, наступного року потреби України у зовнішньому фінансуванні становитимуть близько $3-4 млрд на місяць, але в найгіршому випадку вони можуть зрости до $5 млрд після обстрілу енергетичної інфраструктури України російськими військами.
voanews.com