Події в Україні та світі 2021

16грудняП'ятниця
16.12. Боснія і Герцеговина отримала статус кандидата на вступ до ЄС. Заявку на вступ до Євросоюзу Боснія і Герцеговина подала ще 2016 року, але тільки в жовтні 2022 року Єврокомісія рекомендувала Раді ЄС надати країні статус кандидата.
www.dw.com
16.12. Уряд Німеччини оголосив про виділення 100 млн. євро на відновлення пошкоджень в енергетичній інфраструктурі України.
www.rbc.ua
16.12. Державам Європейського Союзу слід спільно закуповувати зброю для поповнення своїх запасів після постачання в Україну, заявило європейське оборонне агентство, попередивши, що США не завжди зможуть захистити Європу від загроз.
voanews.com
15грудняЧетвер
15.12. Республіка Косово офіційно подала заявку на вступ до Євросоюзу. Відповідний документ підписали президентка Косова Вьоса Османі, прем'єр-міністр Альбін Курті та голова парламенту Глаук Кон'юфка 14 грудня. Експерти зазначають, що для наймолодшої держави Європи це скоріше символічний акт.
www.dw.com
15.12. Організація Об’єднаних Націй цього року надала українцям понад 4,5 мільярда доларів гуманітарної підтримки, наступного року співпрацю продовжать.
www.epravda.com.ua
15.12. Новий уряд Перу оголосив 30-денний надзвичайний стан на тлі насильницьких протестів після усунення президента Педро Кастільо, призупинивши права людей збиратися та вільно пересуватися країною Анд.
www.trtworld.com
13грудняВівторок
13.12. Президент України звернувся до учасників конференції «Солідарні з українським народом» у Парижі. Володимир Зеленський закликав надати термінову допомогу країні в енергетичній сфері.
www.aa.com.tr
13.12. Євросоюз досяг угоди з Угорщиною щодо розблокування фінансової допомоги Україні у розмірі 18 мільярдів євро в обмін на часткове розморожування коштів, призначених для Будапешта.
voanews.com
13.12. Учасники переговорів ЄС досягли угоди, яка відкриє шлях для Європи до встановлення першого в світі податку на вуглецевоємні товари, що надходять на її ринок. Так званий механізм коригування меж вуглецю (CBAM) відображатиме власну внутрішню ціну на вуглець в ЄС.
www.euractiv.com
13.12. Президентка Європейської Комісії виступила за створення фонду для великих енергетичних інвестицій, щоби повністю відмовитися від використання російського газу.
www.dw.com
13.12. Очільник Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Ґроссі повідомив про плани незабаром направити технічні постійні місії на всі атомні станції в Україні.
www.epravda.com.ua
12грудняПонеділок
12.12. Президент України Володимир Зеленський під час розмови із президентом США Джо Байденом виступив за організацію глобального саміту миру.
www.rbc.ua
12.12. Євросоюз планує створити нову посаду представника з питань санкцій, який буде вимагати більш жорсткого виконання санкцій ЄС в країнах, зокрема Туреччині, для попередження обходу заходів Росією.
www.epravda.com.ua
12.12. Реджеп Таїп Ердоган пообіцяв, що востаннє висуне свою кандидатуру на посаду президента Туреччини на виборах, які пройдуть у червні 2023 року. Опитування свідчать, що Ердоган майже гарантовано переобереться на свою посаду, але його партія AKP ще не забезпечила собі більшість на парламентських виборах, що пройдуть одночасно з президентськими.
www.dw.com
11грудняНеділя
11.12. Уряд Норвегії та Світовий банк підписали угоду про надання близько 100 млн доларів на відновлення пошкодженої інфраструктури в Україні.
www.epravda.com.ua
11.12. Сербія має намір звернутися до місії НАТО KFOR з проханням дозволити розміщення сербської поліції та збройних сил у Косові у зв'язку з посиленням етнічної напруги. Про це заявив президент Сербії Александар Вучич.
www.dw.com
11.12. Косово готується офіційно подати заяву на вступ до Європейського союзу. Це може статися найближчими днями.
www.rbc.ua
10грудняСубота
10.12. Депутати Народних зборів (парламенту) Болгарії схвалили перший в історії країни пакет військової допомоги Україні, що включає засекречений перелік озброєнь, підготовлений урядом. До першого пакету допомоги, яку Софія надасть Києву, увійдуть, зокрема, стрілецька зброя та боєприпаси.
www.dw.com
10.12. Через двадцять років після укладення першої угоди про вільну торгівлю чилійський міністр закордонних справ приїхав до Брюсселя, щоб завершити переговори щодо нової, більш далекосяжної «Розширеної рамкової угоди», яка скорочує більшість тарифів між ЄС і Чилі.
www.euractiv.com
10.12. Заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс із 12 по 15 грудня відвідає Україну.
www.rbc.ua