Події в Україні та світі 2021

23грудняП'ятниця
23.12. У центрі Парижа 69-річний чоловік відкрив вогонь у Курдському культурному центрі, а згодом - у перукарні. Є загиблі та поранені. Центр розташований в 10-му окрузі столиці Франції - жвавому районі магазинів, ресторанів і барів, де проживає велика кількість курдського населення.
www.dw.com
23.12. У 2023 році економіка України може зрости приблизно на 1%, інфляція та дефіцит держбюджету зменшаться. Про це йдеться у Меморандумі про економічну та фінансову політику в межах нової моніторингової програми МВФ для України.
www.epravda.com.ua
23.12. 2022 року населення США збільшилося на 1,2 млн осіб. Приріст населення відбувся переважно за рахунок імміграції (на 168% більше, ніж у попередньому році). На даний час у Сполучених Штатах офіційно проживає 333,2 млн осіб.
voanews.com
22грудняЧетвер
22.12. Країни Великої сімки (G7) планують в 2023 році надати Україні бюджетну підтримку у розмірі щонайменше 32 мільярди доларів.В цю суму входять, зокрема, 18 мільярдів євро, які раніше вирішив надати Україні Євросоюз. Більшість коштів Київ отримає у вигляді кредитів, а не грантів.
www.dw.com
22.12. У Панамі вперше відзначили День національної жалоби у зв'язку із вторгненням США до цієї центральноамериканської країни у 1989 році.
Xinhua
22.12. Нещодавня тристороння зустріч між Туреччиною, Азербайджаном та Туркменістаном показала, що Анкара може відіграти вирішальну роль у поєднанні багатої на газ тюркської Центральної Азії із Заходом.
www.trtworld.com
21грудняСереда
21.12. Спікер Палати представників Ненсі Пелосі офіційно запросила президента України Володимира Зеленського виступити на спільному засіданні Конгресу під час його візиту до Вашингтона.
www.rbc.ua
21.12. Міністри навколишнього середовища ЄС закликали до збільшення гнучкості та фінансування для досягнення цілей нового закону, спрямованого на відновлення природи Європи. У червні 2022 року Європейська комісія запропонувала закон про відновлення природи, щоб зупинити різке погіршення біорізноманіття в ЄС.
www.euractiv.com
21.12. Росія і Іран будують 3000-кілометровий новий трансконтинентальний торговельний маршрут до Індійського океану, який дозволить їм менше залежати від іноземних санкцій.
www.epravda.com.ua
20грудняВівторок
20.12. Керівництво Міжнародного валютного фонду схвалило Моніторингову програму із залученням Ради фонду для України, яка триватиме 4 місяці і стане передумовою до нової програми фінансування МВФ.
www.epravda.com.ua
20.12. Уряд Нідерландів офіційно вибачився за 250 років участі в рабстві, назвавши його "злочином проти людяності". Нідерланди стали першою країною в Європі, яка офіційно вибачилась за работоргівлю в минулому.
www.dw.com
20.12. Гана призупинить погашення більшої частини свого зовнішнього боргу, щоб "запобігти подальшому погіршенню економічної, фіскальної та соціальної обстановки в країні".
XINHUANET.com
20.12. Йорданія приймає близькосхідний саміт, на якому збираються регіональні та міжнародні гравці, які сподіваються допомогти вирішити регіональні кризи, зокрема в сусідньому Іраку.
www.euractiv.com
19грудняПонеділок
19.12. Упродовж 2023 року Україна отримає від Великобританії сотні тисяч снарядів у рамках програми військової допомоги. Щоб уможливити передачу Україні такої кількості боєприпасів, уряд Сполученого Королівства уклав контракт на 250 мільйонів фунтів стерлінгів.
www.dw.com
19.12. Угода ООН про природу, запропонована в неділю (18 грудня), закликає захистити принаймні 30% планети до 2030 року та просить багаті країни збільшити до 30 мільярдів доларів щорічної допомоги країнам, що розвиваються, для збереження їхніх екосистем.
www.euractiv.com
19.12. Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда заявив, що країна підтримає вступ Африканського союзу до форуму Великої двадцятки (G20) найбільших економік світу.
www.rbc.ua
18грудняНеділя
18.12. Європа втратила близько 1 трильйона доларів через зростання цін на енергоносії. Очікується, що ринок залишатиметься напруженим до 2026 року, коли стануть доступними додаткові виробничі потужності зі США до Катару.
www.epravda.com.ua
18.12. Кількість мігрантів, які переселилися з однієї країни до іншої, перевищила у світі позначку 280 млн, що відповідає 3,6 відсотка населення планети.
www.aa.com.tr
18.12. Очільниця Європарламенту Роберта Мецола закликала збільшити військову, фінансову та гуманітарну допомогу Україні. "Цю війну слід терміново припинити", - наголосила вона.
www.dw.com