Події в Україні та світі 2019

25грудняСереда
25.12. Майже 53 % населення України володіють "цифровими навичками" (інформаційні, комунікаційні, пошук вирішення проблеми і програмного забезпечення) на рівні "нижче середнього": не володіють цифровими навичками 15,1% українців, низький рівень у 37,9% громадян країни, - Дослідження Мінцифри.
www.epravda.com.ua
25.12. Президент США Дональд Трамп заявив, що він і президент Китаю Сі Цзіньпін проведуть церемонію підписання, щоб підписати перший етап торгово-економічної угоди між США і Китаєм.
www.reuters.com
25.12. Україна протягом п'яти років отримає близько 15 мільярдів доларів за транзит російського газу, сказав міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України.
www.aa.com.tr
24грудняВівторок
24.12. У 2019 році обсяги торгівлі в Азійсько-Тихоокеанському регіоні скоротилися, і це сталося вперше після глобальної економічної кризи десятирічної давності. Про це повідомляює Економічна і соціальна комісія ООН для Азії і Тихого океану (ЕСКАТО). Експерти вважають, що нинішня тенденція є наслідком тарифних воєн.
news.un.org
24.12. Імміграція (34%), зміна клімату (24%) і економіка (18%) були головними проблемами на думку громадян ЄС - вказується в огляді на кінець року, опублікованому Європейською комісією.
euobserver.com
24.12. Кабінет міністрів спрощує перетин межі Херсонської області з Кримом для дітей від 14 до 16 років (за наявності паспорта України (ID картки) або закордонного паспорта громадянина України; за наявності інформації про навчання в ЄДЕБО (Єдиній державній електронній базі з питань освіти).
www.rbc.ua
23грудняПонеділок
23.12. Головні події року на думку українців: звільнення моряків та інших політв'язнів (48% опитаних), вибори президента (44% респондентів), відновлення переговорів в "нормандському форматі" (21%) - опитування групи "Рейтинг.
interfax.com.ua
23.12. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що його країна не може впоратися з новою хвилею біженців із Сирії. Він попередив, що країни ЄС можуть самі відчути вплив нової хвилі біженців, якщо не припиняться військові дії на північному заході Сирії.
www.dw.com/uk
23.12. Прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді спробував заспокоїти індійських мусульман, які протестують проти нового закону про громадянство. Моді заявив, що майже 200 мільйонам мусульман з числа меншин «взагалі не потрібно турбуватися» - за умови, що вони справжні індійці.
www.trtworld.com
22грудняНеділя
22.12. Новий рід військ - Космічні сили США, було створено після того, як президент США Дональд Трамп підписав Закон про оборонний бюджет США на 2020 рік. В ньому тепер будуть нести службу приблизно 16 000 військовослужбовців та цивільного персоналу Військово-повітряних сил США.
ukrainian.voanews.com
22.12. Європейський Союз виступив проти запроваджених США санкцій щодо компаній, залучених до будівництва російського газогону "Північний потік-2".
www.dw.com
22.12. Новий договір про газовий транзит між "Нафтогазом" і "Газпромом" буде підписано до Нового року, і - в разі виконання всіх домовленостей - російська компанія заплатить Україні відсуджені в Стокгольмі 2,9 млрд доларів.
www.bbc.com/ukrainian/
20грудняП'ятниця
20.12. Президент Ірану Хасан Рухані наголосив на важливості переходу на розрахунки в національній валюті в торгівлі між ісламськими країнами. Ісламські країни повинні створити спільний інвестиційний фонд для підтримки ініціатив в сфері сучасних технологій.
www.aa.com.tr
20.12. Польща ризикує вийти з ЄС через свій новий закон про суддів, попереджає колишній президент Ради ЄС Дональд Туск.
euobserver.com
20.12. Тристоронні газові переговори в Берліні за участю Росії, України та Європейської Комісії завершилися напрацюванням протоколу, що наблизить підписання угоди про транзит російського газу Україною.
www.dw.com/uk
19грудняЧетвер
19.12. Палата представників США підтримала початок процедури імпічменту Дональда Трампа. Він став третім президентом США, якому було проголошено імпічмент.
www.dw.com
19.12. Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який запроваджує зміни у вищій освіті України. Через різну якість освіти дипломів державного зразка тепер не буде.
www.bbc.com
19.12. Ісландія є найбільш рівноправною країною в світі, за нею ідуть Норвегія, Фінляндія та Швеція, згідно з Global Gender Gap Report 2020, опублікованим Всесвітнім економічним форумом.
euobserver.com