Події в Україні та світі 2023

05лютогоНеділя
05.02. Країни Євросоюзу ніколи не розглядали та не розглядають можливість відправлення своїх військових до України для участі у конфлікті. Про це заявив голова зовнішньополітичної служби ЄС Жозеп Боррель.
www.aa.com.tr
05.02. США запросили у Японії дозвіл на розміщення своїх ракет Tomahawk для забезпечення в регіоні рівноваги сил із Китаєм.
www.rbc.ua
05.02. Країни Заходу відреагували на доповідь Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) про те, що Іран вніс істотні зміни в конфігурацію деяких центрифуг на заводі зі збагачення урану в Фордо на південь від Тегерана, не повідомивши організацію заздалегідь.
www.dw.com
05.02. Американські військові збили біля узбережжя Південної Кароліни китайську повітряну кулю.
www.bbc.com
03лютогоП'ятниця
03.02. Рада ЄС схвалила виділення Києву сьомого траншу військової допомоги на загальну суму 500 мільйонів євро через Європейський фонд миру. Ще 45 мільйонів євро будуть виділені для навчання українських військових в рамках військової тренувальної місії ЄС (EUMAM Ukraine).
www.dw.com
03.02. Світові ціни на продукти продовжують знижуватись десятий місяць поспіль – у січні Індекс продовольчих цін ФАО становив 131,2 пункту, що на 1,1 пункту або 0,8% нижче за рівень грудня, - повідомляє Продовольча і сільськогосподарська ООН (ФАО).
www.epravda.com.ua
03.02. Європейська Комісія оприлюднила аналітичний звіт з оцінкою спроможності України, Молдови й Грузії взяти на себе зобов'язання, пов'язані з членством в ЄС.
www.rbc.ua
02лютогоЧетвер
02.02. Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) допомагає 480 тисячам українських дітей-біженців здобувати освіту в Польщі. За оцінками ЮНІСЕФ, через війну в Україні більш ніж у п'яти мільйонів дітей немає можливості навчатися.
news.un.org
02.02. У Синодальній залі Митрополичого будинку відбулося чергове засідання Священного синоду Православної церкви України. Порядок денний торкнувся питання новоюліанського календаря та календарної реформи. Було вирішено скликати Собор для обговорення нової календарної реформи на 24 травня 2023 року.
www.rbc.ua
02.02. До Києва прибула голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн та 15 європейських комісарів. Вони проведуть переговори з керівництвом України, яке сподівається на новини про швидкий рух до членства країни в ЄС, але європейські дипломати дають зрозуміти, що для цього може знадобитися час.
www.bbc.com
01лютогоСереда
01.02. Згідно з новою доповіддю Міжнародного валютного фонду (МВФ), світова економіка уповільниться цього року перед відновленням наступного року. Зростання, за історичними мірками, залишиться слабким, оскільки на економічній активності негативно позначається зростання інфляції та війна в Україні. Несподіване відновлення Китаєм взаємодії зі світом створює умови для швидкого відновлення економічної активності.
news.un.org
01.02. В європейських містах запрацювали перші 11 хабів збору техніки для постраждалих від війни українців у межах ініціативи Laptops for Ukraine.
www.epravda.com.ua
01.02. Президент України Володимир Зеленський заявив, що цей тиждень буде присвячений євроінтеграції. Зокрема через саміт Україна-ЄС, який відбудеться 3 лютого.
www.rbc.ua
01.02. Патріарх грецької православної церкви у Стамбулі Варфоломій рішуче засудив акти спалення копій Корану у Швеції, Данії та Нідерландах.
www.aa.com.tr
31січняВівторок
31.01. Президент Джо Байден заявив, що Сполучені Штати не передаватимуть Україні винищувачі F16.
www.rbc.ua
31.01. Польща у 2023 році планує витратити на оборону чотири відсотка свого ВВП, повідомив прем'єр-міністр країни Матеуш Моравецький.
www.dw.com
31.01. Трамп розпочав виборчу кампанію із заяви, що міг би зупинити війну Росії в Україні за 24 години. Політологи відзначають нетипово велику питому вагу міжнародного порядку денного у виступі кандидата на самому старті виборчої кампанії.
voanews.com
31.01. Кількість жертв теракту в одній із мечетей пакистанської провінції Хайбер-Пахтунхва зросла до 93 людей.
www.aa.com.tr
30січняПонеділок
30.01. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що перед зростаючою ядерною загрозою з боку Північної Кореї, і з урахуванням наявності зброї масового знищення у РФ і КНР, надзвичайно важливе завдання відводиться фактору ядерного стримування.
www.aa.com.tr
30.01. Державний секретар США Ентоні Блінкен розпочинає свій триденний візит на Близький Схід у той час, коли між ізраїльтянами та палестинцями спалахує насильство, а Іран та Україна – на порядку денному.
www.euractiv.com
30.01. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган припустив, що його країна може схвалити заявку Фінляндії на членство в Північноатлантичному альянсі (НАТО), але окремо від Швеції. Анкара призупинила тристоронні переговори після спалення Корану в Стокгольмі.
www.dw.com